Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Γεμάτοι ζωή, της Μάρλεν Ζουκ


Η καθηγήτρια παρασιτολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Μάρλεν Ζουκ μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο συμβιώνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια με τα μικρόβια, τους ιούς και τα παράσιτα, και πώς οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί έχουν καθορίσει, όχι μόνο το πόσο υγειείς είμαστε, αλλά και την ίδια τη συμπεριφορά μας. Στο απολαυστικό της και γεμάτο συναρπαστικές πληροφορίες βιβλίο της, η Μάρλεν Ζουκ μας κάνει να ξανασκεφτούμε τα ένστικτά μας υποστηρίζοντας ότι οι ασθένειες είναι σύντροφοί μας και όχι εχθροί μας.

Ο Θεός στον εγκέφαλο, του Μάθιου Άλπερ


Ο φιλόσοφος Μάθιου Άλπερ ακολουθεί ένα προσωπικό ταξίδι αναζήτησης του Θεού, μέσα από τη σύγχρονη επιστήμη και τη φιλοσοφία, εξετάζοντας την εξέλιξη του σύμπαντος και της ζωής, και συνοψίζοντας τις σύγχρονες έρευνες του εγκεφάλου που αφορούν στην αίσθηση του θείου. Είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος «καλωδιωμένος» από τη φύση ώστε να συλλαμβάνει την ιδέα του Θεού; Ή η θρησκεία είναι ένα ακόμα κοινωνικό φαινόμενο; Ο Άλπερ προσεγγίζοντας αγνωστικιστικά αλλά παθιασμένα την ιδέα του Θεού, επιχειρεί μια επιστημονική ερμηνεία της ανθρώπινης θρησκευτικότητας.

Ημερολόγιο μιας καταστροφής, της Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ


Με το βιβλίο της αυτό, η δημοσιογράφος του New Yorker και των New York Times Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ κατάφερε να αλλάξει ένα μεγάλο μέρος της Αμερικανικής Κοινής Γνώμης υπέρ της δράσης για την αναστολή της κλιματικής αλλαγής. Βιβλίο-σταθμός στο διάλογο για το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του 21ου αιώνα, το Ημερολόγιο μιας Καταστροφής αφηγείται τις ιστορίες των επιστημόνων-ερευνητών που μελετούν την αλλαγή του κλίματος στις ερευνητικές βάσεις του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, την «πρώτη γραμμή» της έρευνας. Με γλώσσα κατανοητή και σπάνιο ταλέντο αφηγηματικότητας η Κόλμπερτ μας ξεναγεί βήμα-βήμα στον δαιδαλώδη κόσμο της επιστήμης και της πολιτικής του κλίματος, φωτίζοντας με άπλετο φως όλες τις πτυχές του θέματος. Είναι ένα βιβλίο που όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον πλανήτη μας πρέπει να διαβάσουν, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά και καλά πληροφορημένα στον παγκόσμιο διάλογο.

Συμπαντικό τζακ-ποτ, του Πωλ Ντέιβις


Γιατί το Σύμπαν είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας; Γιατί ο συνδυασμός των φυσικών παραμέτρων που το καθορίζουν είναι ο μόνος εφικτός για να υπάρξει και να εξελιχθεί η Ζωή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα του νέου βιβλίου από το διάσημο φυσικό και συγγραφέα Πωλ Ντέιβις καθηγητή σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Είναι ίσως το σπουδαιότερο ερώτημα ολόκληρης της επιστήμης, η αναζήτηση της αιτίας που βρισκόμαστε όλοι εδώ, σε ένα Σύμπαν που θα μπορούσε να ήταν τελείως διαφορετικό. Ο Ντέιβις κάνοντας μια συναρπαστική και εξαιρετικά κατανοητή εισαγωγή στη σύγχρονη φυσική και κοσμολογία, εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μια επιστημονικής απάντησης, όπως να υπάρχουν άπειρα σύμπαντα, να είναι το σύμπαν μας μια εξομοίωση, ή να υπάρχει κάποια «άγνωστη δύναμη» που να διέπει και να καθοδηγεί την εξέλιξη του Σύμπαντος, ρυθμίζοντάς το κατάλληλα. Το Συμπαντικό τζακ-ποτ είναι από τα βιβλία που συζητήθηκαν όσο κανένα άλλο μέσα στη φετεινή χρονιά.

Τι είναι το blog των Εκδόσεων Αβγο

Καλωσήρθατε στο ιστολόγιο συζητήσεων των Εκδόσεων Αβγό. Εδώ μπορείτε να συζητήσετε τα βιβλία μας, εκφράζοντας την άποψή σας και τις ιδέες σας. Μπορείτε ακόμα να ενημερώνεστε για τις διάφορες εκδηλώσεις επικοινωνίας της επιστήμης που οργανώνουμε.