Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Συμπαντικό τζακ-ποτ, του Πωλ Ντέιβις


Γιατί το Σύμπαν είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας; Γιατί ο συνδυασμός των φυσικών παραμέτρων που το καθορίζουν είναι ο μόνος εφικτός για να υπάρξει και να εξελιχθεί η Ζωή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα του νέου βιβλίου από το διάσημο φυσικό και συγγραφέα Πωλ Ντέιβις καθηγητή σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Είναι ίσως το σπουδαιότερο ερώτημα ολόκληρης της επιστήμης, η αναζήτηση της αιτίας που βρισκόμαστε όλοι εδώ, σε ένα Σύμπαν που θα μπορούσε να ήταν τελείως διαφορετικό. Ο Ντέιβις κάνοντας μια συναρπαστική και εξαιρετικά κατανοητή εισαγωγή στη σύγχρονη φυσική και κοσμολογία, εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μια επιστημονικής απάντησης, όπως να υπάρχουν άπειρα σύμπαντα, να είναι το σύμπαν μας μια εξομοίωση, ή να υπάρχει κάποια «άγνωστη δύναμη» που να διέπει και να καθοδηγεί την εξέλιξη του Σύμπαντος, ρυθμίζοντάς το κατάλληλα. Το Συμπαντικό τζακ-ποτ είναι από τα βιβλία που συζητήθηκαν όσο κανένα άλλο μέσα στη φετεινή χρονιά.

2 σχόλια:

Μιχάλης Ναυπλιώτης είπε...

Μία θαρραλέα και αντισυμβατική αντιμετώπιση ενός απαγορευμένου για την ορθόδοξη επιστήμη προβλήματος. Σαφώς επικίνδυνο μεταφυσικό μονοπάτι, αλλά τόσο πειστικό που δείχνει ένα δρόμο για το μη παρατηρήσιμο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πώλ Ντέιβις ουσιαστικά αναλύει και ερμηνεύει τα Απόσπασματα υπ'αριθ. 52 και 124 από τα Cosmological Fragments του Εφέσιου φιλοσόφου Ηρακλείτου.
"Αιών, παίς εστί παίζων, πεσσεύων¨παιδός η Βασιληίη" και "ώσπερ σάρμα εική κεχυμένων, ο Κάλλιστος Κόσμος".
Δηλαδή, ο Χρόνος (Αιών) μοιάζει με ένα παιδί που παίζει ζάρια. Δηλαδή κάποια στιγμή η τύχη είναι εκείνη που κάποια στιγμή δρομολογεί μιά θεμιτή πραγματικότητα.Δηλαδή ένα Βιώσιμο Κόσμο!!
Με λίγα λόγια ο "σκοτεινός" αυτός φιλόσοφος έχει δώσει απαντήσεις με τις ρήσεις του σε προβλήματα που καταπονούν την σύγχρονη επιστήμη!!