Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Πώς τα μαθηματικά εξηγούν τον κόσμο


του Τζέιμς Στάιν
μτφ. Σπύρος Κιτσινέλης
(Τίτλος πρωτοτύπου: How Maths explains the world)

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μαθηματικά είναι γοητευτικά μεν αλλά…δυσνόητα. Στο βιβλίο αυτό ο καθηγητής Στάιν καταφέρνει να τα εξηγήσει με τρόπο διαυγή, φιλικό και διασκεδαστικό.
Ξεκινά με τις συναρπαστικές ιστορίες των ανθρώπων που συνέλαβαν τις σημαντικότερες μαθηματικές ιδέες και έννοιες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, τις αυταπάτες και τις συχνές διαμάχες τους, εξυφαίνεται η ιστορία των μαθηματικών και ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία.
Η κβαντική μηχανική, ο χωρόχρονος, η θεωρία του χάους και η λειτουργία των πολύπλοκων συστημάτων, καθώς και το ανέφικτο της «τέλειας» δημοκρατίες είναι όλα εδώ. Όπως είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να σχεδιάσει ένας πωλητής το ταξίδι του, γιατί οποιαδήποτε σκέψη κι αν κάνετε εμπεριέχεται στον αριθμό π, και γιατί τα συνεργεία δεν μπορούν ποτέ να επισκευάσουν το αυτοκίνητό σας τη μέρα που σας το υποσχέθηκαν.

Ένα βιβλίο για κάθε αναγνώστη που θέλει να μάθει πώς τα μαθηματικά κάνουν την επιστήμη και τον κόσμο να λειτουργούν.

3 σχόλια:

ahso είπε...

Απαράδεκτο!

Το βιβλίο είναι γεμάτο λάθη.

Και ορολογίας (μαθηματικής και φυσικής)
και γλωσσικά αλλά
και -κυρίως- χονδροειδέστατα μαθηματικά
(όπως π.χ. "για να κατασκευαστεί ένας κύβος διπλάσιου όγκου από τον αρχικό, η πλευρά του... θα έπρεπε να είναι ίση με το μήκος του αρχικού κύβου επί την τετραγωνική ρίζα του 2." σελ. 124)

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικο βιβλιο και πολυ καλη μεταφραση ειδικα στους επιστημονικους ορους οι οποιοι συνηθως μεταφραζονται με διαφορους λαθος τροπους στην ελλαδα

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικο βιβλιο και πολυ καλη μεταφραση ειδικα στους επιστημονικους ορους οι οποιοι συνηθως μεταφραζονται με διαφορους λαθος τροπους στην ελλαδα