Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Το μεγαλύτερο θέαμα στη Γη

Του Ρίτσαρντ Ντόκινς

Το αριστούργημα του Κάρολου Δαρβίνου «Η καταγωγή των ειδών» συγκλόνισε τον κόσμο όταν εκδόθηκε το 1859. Ο Δαρβίνος αντιλαμβανόταν πλήρως τις αιτίες που η θεωρία του για την εξέλιξη θα προκαλούσε τόση αναταραχή. Σίγουρα όμως δεν φανταζόταν ότι η ίδια αναταραχή θα συνεχιζόταν μέχρι τις μέρες μας, ενάμιση αιώνα αργότερα. Η Εξέλιξη είναι ένα επιστημονικό γεγονός που το αποδέχονται όλοι οι έγκυροι επιστήμονες ακόμα και οι θεολόγοι, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το αν είναι αληθινή.

Στο «Μεγαλύτερο θέαμα στη Γη» ο Ρίτσαρντ Ντόκινς απαντά στους δημιουργιστές, στους οπαδούς του «ευφυούς σχεδιασμού» και σε όσους αμφιβάλλουν ότι η εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής είναι γεγονός. Ως ένας ντέντεκτιβ που καταφτάνει στη σκηνή ενός εγκλήματος, διερευνά τα διάφορα επίπεδα των επιστημονικών αποδείξεων για να τεκμηριώσει μια ακλόνητη ετυμηγορία: από τα ζωντανά παραδείγματα της φυσικής επιλογής σε πτηνά και έντομα· τα δαχτυλίδια στους κορμούς των δέντρων που μετρούν τον χρόνο και την ραδιενεργό χρονολόγηση που αποκαλύπτει την χρονική κλίμακα της εξέλιξης· τα απολιθώματα και τα ίχνη των μακρινών προγόνων μας· μέχρι την επιβεβαίωση της εξέλιξης από τη μοριακή βιολογία και τη γενετική. Όλα αυτά, κι άλλα πολλά ακόμα, καταμαρτυρούν την αλήθεια της εξέλιξης.

Το «Μεγαλύτερο Θέαμα στη Γη» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Όχι μόνον στην Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η εξέλιξη δέχεται επιθέσεις από φανατικούς θρησκευόμενους. Στα σχολεία, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που προσπαθούν να διδάξουν την εξέλιξη στα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συστηματική υπονόμευση της αξιοπιστίας της επιστήμης. Ο Ρίτσαρν Ντόκινς προσφέρει τις αδιάσειστες αποδείξεις που αποκαλύπτουν την ανοησία όσων αμφιβάλλουν ότι η εξέλιξη είναι ένα γεγονός. Ταυτόχρονα, μοιράζεται με όλους την αγάπη του για τον φυσικό κόσμο και για τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει η επιστήμη στην ερμηνεία του. Γραμμένο με εξαιρετική μαεστρία, εξυπνάδα και πάθος, είναι ένα βιβλίο που θα σας απορροφήσει, θα σας διδάξει, θα σας διασκεδάσει και, τελικά, θα σας πείσει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο είναι πολύ καλό όπως και η μετάφραση που έχετε κάνει.

Ήδη το έχω προτείνει και στο blog μου προς ανάγνωση

by cortlinux