Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Παίρνοντας φωτιά

Του Ρίτσαρντ Ράνγκεμ

(μετάφραση: Γιάννης Δήμας)

Από τότε που ο Δαρβίνος συνέγραψε την Καταγωγή του Ανθρώπου, η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους έχει εξηγηθεί χάρη στην ιδιαίτερη ευφυΐα μας και την προσαρμοστικότητα μας. Στο Παίρνοντας φωτιά, ο διάσημος ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά Ρίτσαρντ Ράνγκεμ παρουσιάζει μια προκλητική εναλλακτική εξήγηση: ότι η εξελικτική μας επιτυχία είναι αποτέλεσμα της μαγειρικής. Σε μια επαναστατική θεωρία για την καταγωγή μας ο Ράνγκεμ αποδεικνύει ότι η μετάβαση από τα ωμά στα μαγειρεμένα φαγητά ήταν ο παράγοντας-κλειδί στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η ανθρωπότητα ξεκίνησε όταν οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά.

Όταν οι ανθρωπίδες πρόγονοί μας άρχισαν να μαγειρεύουν την τροφή τους, η ανθρώπινη πεπτική οδός κόντυνε και ο εγκέφαλος αυξήθηκε. Ο χρόνος που μέχρι τότε αλωνόταν στο μάσημα σκληρής ωμής τροφής μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι ή στη συντήρηση του καταυλισμού. Το μαγείρεμα έγινε η βάση για το γάμο, δημιούργησε την ιδέα της οικιακής οικονομίας, και οδήγησε στην κατανομή της εργασίας ανάλογα με το φύλο. Ιχνηλατώντας τις σύγχρονες επιπτώσεις των τροφικών επιλογών των προγόνων μας το Παίρνοντας φωτιά ρίχνει νέο φως στον τρόπο που γίναμε κοινωνικοί και ευφυείς.

Ένα βιβλίο που θα συναρπάσει και θα προβληματίσει όσους ενδιαφέρονται για την καταγωγή του ανθρώπινου είδους, ή για τις σύγχρονες διαιτητικές μας συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: